Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Máriagyűd csodái

2016. december 02. - MaNDA

Harkány közelében találjuk Máriagyűdöt, az egyik legrégebbi magyarországi Mária-kegyhelyet, több jelentős zarándokútvonal csomópontját vagy végpontját. Itt már 1333-ban állt egy templom, és a török időkben is folyamatosan volt itt keresztény istentisztelet. Korabeli források szerint 1689-ben Mária-jelenések történtek itt, ezután a templomot ferences szerzetesek gondozták. 1698-ban került ide a Mária kegyszobor, amelyet a Rákóczi-szabadságharc idején Eszékre menekítettek. 1706-ban a Mária-jelenések megismétlődtek. Nesselrode Ferenc Vilmos pécsi püspök ezért 1713-ban új kegyszobrot adományozott. 1738-tól tömeges zarándoklatok indultak Máriagyűdre, fogadalmi körmenetekben. 1742-re a templomot kibővítették.

A csodás gyógyulások miatt 1905-ben VII. Piusz pápa Máriagyűdöt hivatalosan is kegyhellyé nyilvánította. 1950-ben a kommunista hatalom elűzte a ferences szerzeteseket, de a kegyhely tovább élt. A rendszerváltozás után a kegytemplom megújult: új tetőt, toronysisakot, fűtést, padlózatot, világítást és új freskókat is kapott. 2008-ban XVI. Benedek pápa Basilica Minor címet adományozott a kegytemplomnak, amivel tovább gazdagodott Máriagyűd liturgikus élete. Az egyre több embert vonzó kegyhely 2015-ben befejezett korszerűsítése több mint félmilliárd forintos munkálatok végét jelentette.

Fotó: Loósz Róbert

A kegyhely fejlesztéseit az egyházmegye úgy tervezhette meg, hogy azok a látogatói elsődleges célját, a lelki megújulást segítsék. A családok, biciklisek és mozgássérültek számára szakszerűen alakították ki a parkolóhelyeket. Gyalogos út épült, a Mária szoborhoz vezető sétány előtt fogadótér áll. Felújították a sétányhálózat burkolatát, és új pihenőket is elhelyeztek. Megújult a kegytemplom homlokzata, az épületet statikailag is megerősítették, a szabadtéri udvart és az imaudvart fedett térré alakították, helyrehozták a Szent Ferenc ivókutat. Udvardy György pécsi megyéspüspök a megújult máriagyűdi kegyhelyet a következő szavakkal köszöntötte: „A kegyhely megújítását azért vállaltuk, hogy a híveket segítsük. Az a szándék vezérelt minket, hogy az emberek örömmel, megfelelő körülmények közt találják meg lelki megújulásukat és hitük forrását, és kapják meg a Boldogságos Szűzanya oltalmát.”

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr8912017431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása